Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren

Meerwerk? Stuur een opdrachtbevestiging

 

“Ja, maar we hadden afgesproken dat…” Niets zo vervelend als onenigheid over een factuurbedrag. Meerwerk is heel vaak de aanleiding. U begint aan een opdracht en onderweg komt er werk bij. De vraag of dat meerwerk binnen het afgesproken bedrag valt wordt door de opdrachtgever niet gesteld en u gaat er vanuit dat uw opdrachtgever de meerkosten wel begrijpt. Niet dus.

Aanvullende werkzaamheden

Zoals laatst een huisschilder die werd gevraagd de tijdens het schilderwerk geconstateerde houtrot te behandelen. Meerwerk. Of de stukadoor die bovenop de oorspronkelijke (en overigens keurig bevestigde) opdracht een opdracht krijgt voor aanvullende werkzaamheden in hetzelfde pand. Meerwerk. De accountant die behalve de (schriftelijke) opdracht voor het opstellen van de aangiften OB en VpB een mondelinge opdracht krijgt voor de prive IB aangifte. Meerwerk.

Altijd een opdrachtbevestiging

Allemaal meerwerk en stuk voor stuk aanleiding voor een juridisch geschil. Dit soort zaken lossen we graag voor u op, maar voorkomen is beter dan genezen. Mijn advies? Stuur altijd een opdrachtbevestiging, desnoods via sms of whatsapp. Dat kan zelfs een kostenindicatie zijn, met een bedrag dat iets hoger ligt dan het te factureren bedrag. Dat is prettig voor beide partijen en helpt misverstanden voorkomen. Maar kijk uit, een indicatie mag juridisch niet meer dan 10 a 15 % afwijken.

Geschil over uw factuur

Die bevestiging zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “Beste Klant, zoals besproken verzorg ik behalve de elektrische installatie in het woonhuis ook de tuinverlichting en de verlichting in het tuinhuis op dezelfde voorwaarden als eerder afgesproken. De prijs voor dit meerwerk wordt berekend op nacalculatie. Een eerste indicatie is € X,- inclusief btw. Een kleine moeite, opdrachtgevers ervaren een bevestiging als professioneel en bij een eventueel geschil over uw factuur heeft u iets om op terug te vallen.

Robert-Jan Oost / AGIN Boeder