Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Accepteren

Speel open kaart

 

Juridische stappen ondernemen tegen een te laat betalende opdrachtgever is een laatste redmiddel. Uit angst om de handelsrelatie niet te verstoren en opdrachten te verliezen ziet de leverancier in veel gevallen geen andere mogelijkheid dan “maar” akkoord te gaan met de opgelegde, lange betaaltermijn.

Mijn advies? Speel eerst open kaart, leg uit wat overschrijden van de betalingstermijn voor u betekent. Geef duidelijk aan dat u geen andere mogelijkheid ziet dan de vordering uit handen te geven. Wij staan voor u klaar als betaling toch uitblijft.

Volgens de nieuwe wet is uw opdrachtgever namelijk wettelijke handelsrente verschuldigd over de termijn die de 30 dagen termijn overschrijdt. Deze handelsrente is fors (8% per jaar sinds 1 januari 2017). De schade voor de opdrachtgever wordt nog groter als de vordering wordt vermeerderd met de buitengerechtelijke incassokosten. Het te betalen bedrag kan zo flink oplopen.

Robert-Jan Oost / AGIN Boeder